0 تا 100 مراحل ساختمان سازی به زبان ساده

تا به حال با خودتان فکر کرده اید که ساختمان ها چگونه بنا شده اند؟ مراحل ساختن یک ساختمان چیست؟ مواد و متریال لازم برای احداث هر بنا چیست؟ چه مدت طول می کشد تا یک ساختمان مسکونی ساخته شود؟

ساختن یک بنا کار دشواری است. مراحل زیادی طی می شود تا یک زمین خالی به یک بنای زیبا و مستحکم تبدیل شود. مراحل ساخت ساختمان چالش های زیادی دارد. در این مطلب، شما را با مراحل احداث یک ساختمان آشنا خواهیم کرد.

در ابتدا زمینی که می خواهید در آن ساختمان بسازید را معین کنید. در ادامه ویژگی های آن را بررسی کرده و نقشه اولیه آن را پیاده سازی کنید. بعد از تصمیم گیری برای اجرای نقشه و ایجاد ساختمان، باید مجوزهای لازم مانند پروانه ساخت را دریافت نمایید. لازمه مجوزهای شروع مراحل ساخت ساختمان، داشتن مدارک مالکیت و سند زمین، مشخصات هویتی، و همچنین تعیین یک مهندس ناظر است. پس از کسب مجوز می‌توانید شروع به ساخت و ساز ساختمان کنید. در ادامه، تمام مراحل ساختمان سازی را با هم بررسی خواهیم کرد.

 

صفر تا صد ساختمان سازی

  • اصول گود برداری: اولین مرحله در ساختمان سازی گودبرداری می باشد. این مرحله توسط مهندس سازه نقشه کشی می شود. در این قدم از مراحل ساخت سازه، تعداد طبقات و عرض فونداسیون نیز معین می شود. البته قبل از اینکه اقدام به شروع ساختمان سازی کنید، باید مکان اجرای پروژه از نظر جغرافیایی به طور کامل مهندسی شود. بعد از آن مهندس ناظر عملیات تست خاک را انجام می دهد. باید در این مرحله میزان سستی خاک تعیین شود. بعد از آن عملیات خاکبرداری آغاز می شود. در طی خاکبرداری لازم است مصالحی از قبیل مصالح سست ریزشی و لغزشی از قبیل سنگ ریزه، قلوه سنگ، شن و ماسه و … از محل پروژه جمع آوری شوند.

پس از خاکبرداری و آماده شدن بستر خاک، اکنون زمان گودبرداری فرا می رسد. گودبرداری شامل حفر زمین با عمقی بیش از 2 متر می باشد. برای انجام این مرحله اغلب از بیل مکانیکی و لودر کمک گرفته می شود. جنس خاک، عمق گودبرداری، وجود یا عدم وجود آب های زیر زمینی از عواملی هستند که باید از سپر پشت بند و همچنین حایل های نگهدارنده نیز کمک گرفت. در مراحل ساخت یک بنا از گوبرداری و پی کنی برای ایجاد بستر مناسب ایجاد می شود. در صورتیکه بخشی از زمین پروژه سنگ باشد، لازم است برای ایجاد بستر مناسب زمین یکدست شود.

2) آرماتور بندی و اسکلت بتونی:  اجرای میلگرد ها در ساختمان سازی باید طبق اصول خاص و استاندارد انجام شود. این اصول در نوع ساختمان سازی کاملا متفاوت است. به عنوان مثال، نحوه آرماتوربندی استخر دارای اصول و قوائد خاص خود است. در صفر تا صد ساختمان سازی، برای آرماتوربندی ابتدا اسکلت بتنی و سپس آرماتورها را درون قالب‌های فلزی قرار داده، و سپس بتن‌ریزی می‌کنند. شیوه قرارگیری آرماتورها متفاوت بوده، و به ترتیب زیر اجرا می‌شود:

  • میلگرد راستا (آرماتورهای طولی و عرضی) جهت افزایش مقاومت کششی بتن کار می‌شود.
  • میلگرد ادکا برای تحمل نیروی برشی، و همچنین تحمل لنگرهای مثبت و منفی دو تکیه‌گاه تیر به کار می‌روند.
  • خاموت جهت تحمل نیروهای برشی، گسترش ترک در بتن و جلوگیری از بیرون زدن میلگردهای طولی در اثر کمان کردن میلگردها به‌کار می‌رود.
  • رکابی در دیوارهای بتنی و برای نگهداری مقاطع طولی و عمودی در بتن ریزی استفاده می‌شود. آنها برای اتصال کامل بین مقاطع فولادی طولی و خاموت و برای افزایش مقاومت برشی خاموت کاربرد دارد.
  • خرک نیز به عنوان نگهدارنده و حفظ فاصله میان دو شبکه میلگرد در بتن ریزی کف ساختمان به‌کار می‌رود

صفر تا صد ساختمان سازی

3)قالب بندی: این مرحله هم مانند آرماتوربندی در جهت مقاوم سازی هرچه بیشتر در مراحل ساختمان سازی محسوب می شود. در ایران برای اجرای قالب بندی از قالب های چوبی نیز استفاده می شود. البته انواع قالب های پلاستیکی نیز موجود هستند و مورد استفاده قرار می گیرند. پیش از قالب بندی، قالب ها را چرب می کنند تا قالب ها در مراحل ساخت به بتن نچسبند. میزان و چگونگی چرب کردن قالب ها بسیار مهم است. باید این کار به روش بسیار اصولی انجام شود تا نتیجه مطلوب حاصل شود.

4)بتن ریزی: پس از قالب بندی، نوبت به بتن ریزی است. بتن ریزی کی یدیگر از مراحل مقاوم سازی سازه می باشد. مرحله بتن ریزی نیاز به دقت کافی دارد تا بدون هیچ گونه اشتباه انجام شود. پس از انجام بتن ریزی، قالب ها را جدا می کنند و برای اجرای اسکلت نیز آماده خواهند شد.

5)اسکلت بندی: در ادامه مراحل ساخت و ساز ساختمان، برای ساخت اسکلت معمولا از انواع اسکلت فلزی یا بتنی استفاده می‌شود؛ که هر دو روش قابل اطمینان هستند. ولی چون اسکلت فلزی کمی هزینه بیشتری دارد، کارفرمایان در ساختمان سازی به اجرای اسکلت بتنی بیشتر تمایل دارند. در هر دو نوع اسکلت، میلگردها و تیرآهن‌ها به پایه‌های فلزی که در مرحله مقاوم سازی ساخته شده است، ثابت می‌شوند. در اجرای اسکلت ابتدا ستون‌ها ساخته می‌شوند و الویت با ساخت ستون‌هایی است که بیشترین بار را تحمل می‌کنند (یعنی ستون‌های وسط مربع). سپس به ستون‌های کناری و بعد از آن به ساخت ستون‌های گوشه می‌رسیم. پس از ساخت ستون‌ها، راه‌پله و سپس طبقات ساختمان ساخته می‌شوند.

در ادامه مقالات سایت زودفیکس، به توضیح پیرامون مراحل ساختمان سازی نیز می پردازیم.

مطالب مرتبط

نظر خود را برای ما ارسال نمایید